Maalämmön hinta asennettuna

Nov 21, 2023maalämpö hinta

Kun pohdimme kestäviä energiaratkaisuja, maalämpö nousee usein esiin yhtenä houkuttelevimpana vaihtoehtona. Maalämpöjärjestelmän käyttö ei ainoastaan pienennä hiilijalanjälkeämme, vaan se tarjoaa pitkällä aikavälillä myös taloudellista hyötyä. Maalämpöön investoimista miettiessä tietysti kiinnostaa, mitä maalämpö maksaa.

Tässä artikkelissa pyrimme vastaamaan edellä mainittuun kysymykseen mahdollisimman kattavasti. Tutkimme myös maalämmön tuomia säästöjä sekä sitä, millaisia avustuksia valtio tarjoaa maalämmön asennukseen.

maalämpöasennus Oulu ja Uusimaa

Mitä on maalämpö?

Maalämpö on uusiutuva energiamuoto, joka perustuu maaperän sisältämään lämpöenergiaan. Tämä kestävä lämmönlähde hyödyntää maan sisäistä lämpötilaeroa. Lämpötila säilyy suhteellisen vakiona metrien syvyydessä maanpinnan alla, joka tekee siitä ihanteellisen lähteen energiatehokkaaseen lämmitykseen.

Maalämpöjärjestelmässä hyödynnetään maaperän lämpöä lämmitys- sekä joskus myös viilennystarpeisiin. Keskeisinä osina maalämpöjärjestelmässä toimivat maalämpöpumppu ja maalämpökaivo. 

Yksi maalämmön suurista eduista on sen ympäristöystävällisyys: se tuottaa hyvin vähän hiilidioksidipäästöjä, mikä auttaa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä. Tämän lisäksi maalämpö on pitkällä aikavälillä myös taloudellisesti kannattava lämmitysmuoto.

Täältä voit lukea lisää aiheesta.

Mitä maalämpö maksaa?

Itse maalämmön hinta, eli maalämmön käyttökulut, koostuvat pääasiassa sähkön kulutuksesta, jota tarvitaan maalämpöpumpun toimintaan. Forbesin artikkelissa hyvin kuvataan: “Vaikka ilmaista energiaa ei olekaan, maalämpö- ja jäähdytysjärjestelmät sekä aurinkopaneelit ovat lähimpänä sitä. Maan tasaista lämpötilaa hyödyntäen geotermiset järjestelmät kuluttavat vähemmän energiaa kuin perinteiset järjestelmät, mikä säästää energiakustannuksia ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.”

Vaikka maalämpö itse tuottaa siis “ilmaista” lämpöenergiaa maaperästä, maalämpöpumpun toiminta vaatii sähköä. Maalämpöpumppu ottaa talteen maaperästä tai kalliosta saatavan lämmön ja nostaa sen sopivaan lämpötilaan rakennuksen lämmitystarpeisiin.

Maalämpöpumpun sekä porauksen asennus yleensä maksaa omakotitaloon 18000-30000 euroa. Isoimpiin kiinteistöihin hinnat ovat yleensä yli 50000 euroa, riippuen useista tekijöistä.

Maalämpö hinta -Mitä maalämpö maksaa asennettuna?

Maalämpöjärjestelmän hinta voi vaihdella monista tekijöistä, kuten alueen maaperästä, talon koosta ja asennusvaatimuksista riippuen. Maalämmön hintaan tulee laskea sekä maalämpöpumpun hankintakustannukset että maalämpökaivon poraamiseen liittyvät kulut. 

Maalämpökaivon porauskustannukset vaihtelevat maaperän ominaisuuksista ja kaivon syvyydestä riippuen. Tyypillisesti tämä voi maksaa useita tuhansia euroja.

Myös maalämpöpumpun hankintahinta vaihtelee mallista ja valmistajasta riippuen. Yleisesti ottaen maalämpöpumpun hinnat liikkuvat tuhansissa euroissa. Myös asennuksen monimutkaisuus ja työmäärä vaikuttavat suoraan kustannuksiin. 

Erittelemme vielä, mitä maalämpö keskimäärin maksaa erilaisiin rakennuksiin.

Maalämmön hinta omakotitaloon

Monia tietysti kiinnostaa, mitä maksaa maalämpö omakotitaloon. Maalämmön hinta omakotitaloon vaihtelee, mutta keskimäärin kuluttajapuolen maalämpö kustantaa noin 18 000-30 000€. Tämä sisältää maalämpöpumpun, porauksen, asennustyön sekä mahdolliset muutokset lämmitysjärjestelmässä. Vaikka alkuinvestointi voi olla korkea, monet näkevät maalämmön houkuttelevana pitkän aikavälin ratkaisuna omakotitaloonsa. Useimmiten investointi maalämpöön maksaa itsensä takaisin 8-12 vuoden aikana verrattuna öljy- tai sähkölämmitykseen.

Maalämpö taloyhtiöön

Maalämpö tarjoaa houkuttelevan ja kestävän lämmitysratkaisun myös taloyhtiöille. Se on vakaa ja ennustettava lämmönlähde, mikä parantaa koko taloyhtiön luotettavuutta ja energiatehokkuutta.

Taloyhtiön maalämmön hankintahinta lähtee tyypillisesti 50 000 eurosta ylöspäin. Nämä kustannukset muodostuvat pääosin maalämpöpumpun hankinnasta, kiinteistön koosta, maalämpökaivon porauksesta sekä mahdollisista muutostöistä lämmitysjärjestelmässä. 

Kannattaa kuitenkin huomioida, että maalämpöjärjestelmän suunnittelu ja toteutus vaativat huolellista suunnittelua ja koordinointia taloyhtiön tarpeiden mukaisesti.

Kiinteistömaalämmön hankinnassa kiinteistön koon vaikutus on merkittävä. Mikäli suunnittelet maalämmön hankkimista, ota rohkeasti yhteyttä meihin, niin laskemme tarjouksen teille tapauskohtaisesti!

Kannattaako maalämpö taloyhtiöön? 

Maalämpö on hyvinkin houkutteleva vaihtoehto useille taloyhtiöille. 

Vaikka maalämpöjärjestelmän alkukustannukset voivat olla korkeat, energiakustannusten merkittävä pieneneminen tekevät siitä kannattavan investoinnin koko taloyhtiölle pitkällä aikavälillä. Maalämpöjärjestelmän avulla saadaan pienennettyä lämmitysjärjestelmän käyttökustannuksia sekä parannettua energiatehokkuutta merkittävästi.

Maalämpö hyödyntää maaperän uusiutuvaa lämpöenergiaa, mikä vähentää riippuvuutta perinteisistä lämmitysmuodoista. Se on myös erinomainen keino vähentää taloyhtiön hiilijalanjälkeä ja edistää kestävää kehitystä. Asuntoa myydessä tätä osataan arvostaa päivä päivältä yhä enemmän.

Maalämmön porauksen hinta- Paljonko maksaa maalämpökaivon poraus?

Maalämpökaivon porauksen hinta vaihtelee monista syistä. Eniten porauksen hintaan kuitenkin vaikuttaa alueen maaperä sekä porauksen syvyys.

Maalämpökaivon poraukseen saa budjetoida useita tuhansia euroja. Yleensä porauksen kustannukset lasketaan metrihinnan perusteella, joka on tyypillisesti noin 35-45 euroa metriltä.

Kaivon syvyys vaikuttaa suoraan porauksen kustannuksiin, sillä syvemmät kaivot vaativat luonnollisestikin enemmän työtä ja materiaaleja. Maaperä kuten kalliopohja tai hiekka, sekä maaperän paksuus kallion päällä vaikuttavat porauksen haastavuuteen ja siten myöskin kustannuksiin.

Huolellinen suunnittelu ja ammattitaitoinen toteutus ovat avainasemassa sen varmistamisessa, että järjestelmä toimii tehokkaasti ja oikealla tavalla.

Kumpi on halvempi, maalämpö vai kaukolämpö?

Maalämmön ja kaukolämmön kustannukset riippuvat monista tekijöistä, kuten alueellisista hinnoista, energiatehokkuudesta, lämmitystarpeista ja asunnon pitkäikäisyydestä. 

ArtikkelissaMitä maalämmöllä tarkoitetaan” kerrotaan näiden lämmitysjärjestelmien toimintaeroista hyvin: “Maalämpö on kiinteistökohtainen ja perustuu maaperän lämpöenergiaan, kun taas kaukolämpö on keskitetty lämmitysjärjestelmä, jossa lämpö tuotetaan kauempana sijaitsevassa voimalaitoksessa ja kuljetetaan putkistoa pitkin useisiin kiinteistöihin.”

Maalämpö hyödyntää siis maaperässä olevaa aurinkoenergiaa sekä geotermistä lämpöä ja tarjoaa tämän vuoksi käyttökuluiltaan edullisemman vaihtoehdon lämmitykseen. Yleisesti ottaen maalämpö on näistä kahdesta edullisempi vaihtoehto pitkässä juoksussa, mutta sen alkuinvestointi on kaukolämpöä kalliimpi.

LVIeilola-kokemuksia-hekkala-Ilma-vesilämpöpumppu

Maalämmön hyötysuhde -Paljonko maalämpö säästää sähköä?

Maalämpöjärjestelmän hyötysuhde on keskeinen tekijä sen energiatehokkuudessa. Hyötysuhde ilmaistaan COP-arvona (Coefficient of Performance) ja se kuvaa sitä, kuinka paljon pumpusta saadaan maalämpöenergiaa suhteessa siihen käytettyyn sähköenergiaan.

Aiemmasta artikkelistamme lainattua

“Tyypillisesti maalämpöpumppu tuottaa lämpöä 3 – 3,5 kWh per kulutettu kWh.

Kulutus voi vaihdella vuodenajan mukaan, sillä lämmitys- ja jäähdytystarpeet muuttuvat. Talvella, kun lämmitys vaatii enemmän energiaa, sähkönkulutus voi olla suurempi.”

Maalämpöpumpun COP on siis keskimäärin 3-3,5. Tarkat säästöt vaihtelevat kuitenkin myös talon koosta, lämmitystarpeista ja paikallisista olosuhteista riippuen.

Milloin maalämpö maksaa itsensä takaisin?

Maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaikaan vaikuttavat sekä käyttökustannukset että hankintahinta. Joe Parsons kirjoittaa tästä artikkelissaan hyvin: 

“On totta, että maalämpöpumpulla voi olla muita lämmitysmuotoja suurempi hankintahinta, mutta tärkein ihmisiä kiinnostava asia on se, onko järjestelmä hintansa arvoinen pitkällä aikavälillä.

Energy.govin mukaan lämmityskustannukset laskevat yleensä vähintään 50 % ja jäähdytyskustannukset 35 % perinteiseen uuniin ja sähkölämmitykseen verrattuna.” 

Maalämmön käyttökustannukset koostuvat pääasiassa sähkön kulutuksesta, joka vaihtelee sähkön hinnan, maalämpöpumpun energiatehokkuuden sekä lämmitystarpeiden mukaan. 

Maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaika on keskimäärin 8-12 vuotta. Joissain tilanteissa se voi kuitenkin olla lyhyempi, kun taas toisissa pidempi. Takaisinmaksuaikaan on hyvä huomioida myös mahdolliset tuet ja avustukset, joita valtio tarjoaa maalämpöjärjestelmän laittajille.

Ara energia-avustus 2023

Ara eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus tarjoaa energia-avustuksia energiatehokkuuden parantamiseen, eli myös maalämmön hankintaan. 

Hallitus on tehnyt päätöksen, jonka myötä ARAn energia-avustusten tuki loppuu.

Uusia hakemuksia ei enää oteta vastaan vuodelle 2023” -isännöintiliitto.

ARA energia-avustus vuodelle 2024 muuttuu merkittävästi

Isännöintiliitto:

ARAn energia- ja kaukolämpöavustuksia on haettavissa vuonna 2023 vielä noin 10 miljoonaa. Näille avustuksille ei näytä tulevan jatkoa ensi vuonna. Vuoden 2024 budjetissa ARA-avustusten määrä taloyhtiöille tippuu alle kymmenesosaan nykyisestä. Kokosimme yhteen ARA-avustusten tilanteen.

ARAn määräaikaiset energia-avustukset eivät näillä näkymin saa jatkoa tulevassa valtion budjetissa vuodelle 2024. Myöskään määräaikaiseen avustukseen kaukolämpölaitteistojen uusimiseen ei ole talousarvioesityksessä varattu rahaa.

Eli tämän mukaan ARAn energia-avustusta ei ole omakotitalouksiin saatavilla vuonna 2024 ja taloyhtiöille avustusten määrä pienenee huomattavasti.

Lähteet

Forbes

Climatemaster

Energy.gov

Mitä maalämmöllä tarkoitetaan

Ota yhteyttä