Maalämpö – Mitä maalämmöllä tarkoitetaan?

Oct 4, 2023Maalämpö

Maalämpö on uusiutuva energiamuoto, joka hyödyntää maan sisäistä, eli geotermistä, lämpöä lämmitykseen ja jäähdytykseen. 

Maalämpöjärjestelmä kerää ja siirtää tätä energiaa kiinteistön lämmitys- ja jäähdytystarpeisiin, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen ja kustannustehokkaan vaihtoehdon muille lämmitysmuodoille.

Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi maalämpöön liittyviä asioita, sekä vastaamme siihen liittyviin yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Maalämpö Suomessa

Maalämpö on Suomessa yhä suositumpi lämmitysmuoto, niin asuinrakennuksissa kuin teollisuudessakin.

Suomen maaperä tarjoaa hyvät edellytykset maalämpöjärjestelmän asentamiseen ja maalämpöpumpun käyttöön. 

Suomen valtio tukee maalämmön käyttöönottoa tarjoamalla erilaisia tukia ja kannustimia, mikä edistää tätä ympäristöystävällistä energiantuotantoa. Maalämpö auttaa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ja riippuvuutta fossiilisista polttoaineista samalla kun se alentaa lämmityskustannuksia ja lisää kiinteistön arvoa.

Miten maalämpö toimii?

Maalämmön toimintaperiaate perustuu nimensä mukaisesti maan alta kerättävän lämmön hyödyntämiseen. 

Aireserv:n artikkelissa kerrotaan maalämmön toimintatavasta hyvin: “Maan pinta imee noin 50% maahan tulevasta aurinkoenergiasta. Tämä ja mineraalien radioaktiivinen hajoaminen tuottavat geotermistä energiaa. 

Nesteellä täytetyt putket porataan syvälle maanpinnan alle. Neste imee maan alla olevan lämpöenergian ja siirtää sen pumpun avulla rakennuksessa olevaan lämpöpumppuun. Lämpö siirretään asuntoon paineilmakanavan kautta.” 

Maaperässä oleva aurinkoenergia ja geoterminen lämpö lämmittävät siis nestettä, joka siirretään maalämpöpumpun avulla kiinteistön lämmitys- tai jäähdytystarpeisiin. Suomessa asunnot lämmitetään useimmiten vesikiertoisella lämmitysjärjestelmällä. Pumpun avulla lämpötila saadaan säädettyä sopivaksi. 

Koska maalämpöjärjestelmät eivät polta fossiilisia polttoaineita, ne ovat tehokas, taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa lämmittää ja viilentää kiinteistöjä.

Maalämpö – hyödyt ja haitat

Carrier tiivistää maalämmön tärkeimmät edut hyvin: maalämpö on ympäristöystävällinen, puhdas ja uusiutuva luonnonvara. Sitä pidetään miellyttävänä lämmitysmuotona luotettavan järjestelmän, tasaisen lämpötilan sekä hiljaisen laitteen ansiosta. Eikä tietysti sovi unohtaa kustannussäästöjä ja pitkää käyttöikää. 

Maalämpöön voi liittyä myös muutamia haasteita. Sen asennuskustannukset voivat olla aluksi muita lämmitysjärjestelmiä kalliimpaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että ajan kuluessa maalämpö maksaa itsensä takaisin. Lämpökaivon ja putkien kaivaminen vaatii myös riittävästi tilaa. Lisäksi maalämpöjärjestelmän suorituskyky voi joissain paikoissa hieman vaihdella maaperän laadun ja ilmasto-olosuhteiden mukaan. Asennusosuudesta Suomessa saa kuitenkin kotitalousvähennyksen, mikä vaikuttaa merkittävästi lämmitysjärjestelmän loppuhintaan. Tarkista kotitalousvähennyksen osuus täältä.

Maalämpökaivon poraus – Kuinka syvälle maalämpö porataan?

Maalämpöpumpun asennuksessa maahan porataan reikä, jonka syvyys riippuu useista tekijöistä, kuten alueen maalajista sekä ilmastosta. On tärkeää, että paikalliset olosuhteet ja maaperän ominaisuudet arvioidaan ennen porauksen aloittamista. 

Energyn artikkelissa kiteytetään hyvin: “Vaikka monissa osissa maata lämpötilat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan – kesän paahtavan kuumuuden ja talven pakkasen välillä – metrien syvyydessä maanpinnan alapuolella maan lämpötila pysyy suhteellisen vakiona.”

Vakiolämpöisen poraussyvyyden löytämisellä varmistetaan energiatehokas lämmitys niin kesälle, kuin talvellekin.

Tyypillisimmin maalämpökaivot ovat syvyydeltään 150–350 metriä.

Syvemmälle porattu kaivo voi parantaa lämmitysjärjestelmän suorituskykyä, sillä maan lämpötila nousee syvemmälle mentäessä. Porauksen syvyys vaikuttaa kuitenkin asennuskustannuksiin.

Maalämmön asennus

Maalämmön asennus on keskeinen vaihe maalämpöjärjestelmän käyttöönotossa. Se on monivaiheinen prosessi, joka vaatii tarkkaa suunnittelua ja ammattitaitoista toteutusta.  

Asennuksessa huomioidaan kiinteistön koko, lämmitys- ja jäähdytystarpeet sekä paikalliset olosuhteet. 

EPA kirjoittaa maalämmön asennuksesta hyvin: “Maalämpö koostuu maahan upotettuihin putkiin kytketystä lämpöpumpusta. Putket voidaan asentaa joko vaaka- tai pystysuuntaan satoja metriä syviin porausreikiin. Lämpöpumppu kierrättää lämpöä kuljettavaa nestettä putkien läpi siirtääkseen lämpöä pisteestä toiseen.” 

Maalämpöpumpun asennus alkaa siis maalämpökaivon tai -putkiston maahan poraamisella. Kun tämä vaihe on valmis, asennetaan maalämpöpumppu, joka vastaanottaa maaperästä kerätyn lämmön ja siirtää sen kiinteistön lämmitys- ja jäähdytystarpeisiin. Lopuksi asennettavat lämmönvaihtimet ja putkistot kuljettavat lämmön rakennuksessa oikeisiin paikkoihin.

Paljonko maalämpö kuluttaa sähköä

Maalämmön ylläpitokuluja miettiessä usein pohditaan, miksi maalämpö vie sähköä. Maalämpöpumppu vaatii sähköä lämmön siirtämiseen maaperästä kiinteistön lämmitys- ja jäähdytystarpeisiin sekä lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Vaikka maalämpöjärjestelmä hyödyntää maan alla olevaa lämpöenergiaa tehokkaasti, se tarvitsee sähköä pumppaamiseen ja lämmönvaihtimiin. 

Maalämpöjärjestelmän sähkönkulutus vaihtelee useista tekijöistä, kuten maalämpöjärjestelmän ja kiinteistön koosta, eristyksestä, tehokkuudesta sekä kiinteistön lämmitystarpeista riippuen. 

Tyypillisesti maalämpöpumppu tuottaa lämpöä 3 – 3,5 kWh per kulutettu kWh.

Kulutus voi myös vaihdella vuodenajan mukaan, koska lämmitys- ja jäähdytystarpeet muuttuvat. Talvella, kun lämmitys vaatii enemmän energiaa, sähkönkulutus voi olla suurempi.  Asiantuntijamme voivat arvioida kiinteistösi tarpeet ja antaa tarkempia tietoja sähkönkulutuksesta asennuksen suunnitteluvaiheessa.

Maalämpö huolto- Pitääkö maalämpöä huoltaa?

Maalämpöjärjestelmä vaatii säännöllistä ja ammattitaitoista huoltoa toimiakseen tehokkaasti. 

Yleensä suositellaan säännöllistä huoltoa, jossa tarkastetaan järjestelmän komponentit, kuten lämpöpumppu, lämmönvaihtimet ja putkistot. Lisäksi on tärkeää tarkistaa ja puhdistaa suodattimet sekä varmistaa, että järjestelmä toimii oikein. 

Säännöllinen huolto auttaa estämään vaurioita ja pitää järjestelmän energiatehokkaana. 

Asianmukaisella huollolla varmistetaan, että maalämpöjärjestelmä toimii parhaalla mahdollisella tavalla mahdollisimman pitkään.Mikäli suunnittelet maalämmön huoltoa, ota rohkeasti yhteyttä meihin!

Usein kysyttyjä kysymyksiä maalämmöstä

Maalämpö viilennys- Saako maalämpöön viilennyksen?

Kyllä, maalämpöjärjestelmää voidaan käyttää myös rakennuksen viilennykseen. Maalämmön viilennys perustuu maalämpöjärjestelmän kykyyn siirtää lämpöä pois kiinteistöstä. Kesällä maalämpöpumppu toimii päinvastoin kuin lämmityksessä: se poistaa lämmön sisätiloista ja siirtää sen maaperään. Tämä jäähdyttää sisäilmaa ja tarjoaa viilennystä. Lämpö siirtyy maaperään, joka toimii lämpövarastona. 

Tämä tekee maalämpöjärjestelmästä monipuolisen ratkaisun, joka täyttää sekä lämmitys- että viilennystarpeet energiatehokkaalla ja ympäristöystävällisellä tavalla.

Onko maalämpö edullista?

Maalämpö on edullinen lämmitysvaihtoehto pitkällä aikavälillä. Vaikka sen asennuskustannukset voivat olla joitain muita lämmitysjärjestelmiä korkeammat, se kuluttaa vähemmän sähköä ja hyödyntää maaperästä saatavaa ilmaista lämpöenergiaa. Tämän avulla maalämpö alentaa lämmityskustannuksia merkittävästi ja tarjoaa säästöjä pitkällä aikavälillä. 

On myös hyvä muistaa, että maalämpö on ympäristöystävällinen vaihtoehto, mikä auttaa vähentämään hiilijalanjälkeä ja voi tuoda lisäarvoa kiinteistölle.

Onko maalämpö uusiutuva energia?

Kyllä, maalämpö on uusiutuvaa energiaa. Se hyödyntää maan alle kerääntynyttä aurinkoenergiaa ja geotermistä lämpöä, jotka ovat luonnon omia lämmönlähteitä. Maalämpöpumppu kerää ja siirtää tätä lämpöenergiaa kiinteistön lämmitys- ja jäähdytystarpeisiin. 

Koska maalämpö ei perustu fossiilisiin polttoaineisiin ja maan lämpöenergia uusiutuu jatkuvasti, maalämpö luokitellaan uusiutuvaksi ja ympäristöystävälliseksi energiamuodoksi.

Voiko maalämpö loppua? 

Maalämpöjärjestelmän investoimista suunnitellessa saattaa tulla mieleen kysymys, onko maalämpö ikuista, vai voiko se loppua ajan saatossa.
Maalämpö perustuu maan alla olevaan aurinkoenergiaan ja geotermiseen lämpöön, jota on käytettävissä lähes rajattomasti. Kuitenkin maalämpökaivon tai maapiirin mitoitus täytyy tehdä oikein. Tällä varmistetaan riittävä lämmönsaanti maasta ja estetään maalämpökaivon jäätyminen ajan saatossa.

Maalämpöä ei siis voida pitää loppuvana resurssina ja tämän vuoksi se tarjoaa pitkäaikaisen ja kestävän energiantuotantovaihtoehdon.

Onko maalämpö sama kuin kaukolämpö?

Meiltä usein kysytään kysymyksiä koskien maalämmön ja kaukolämmön eroja. Joskus asiakkaamme jopa kysyvät, että tarkoitetaanko näillä kahdella samaa asiaa. Tässä erot tiivistettynä:

Maalämmöllä ja kaukolämmöllä tarkoitetaan eri lämmitysmuotoja.  

Maalämpö on kiinteistökohtainen ja perustuu maaperän lämpöenergiaan, kun taas kaukolämpö on keskitetty lämmitysjärjestelmä, jossa lämpö tuotetaan kauempana sijaitsevassa voimalaitoksessa ja kuljetetaan putkistoa pitkin useisiin kiinteistöihin. 

Kaukolämpö voi perustua erilaisiin energialähteisiin, kuten kivihiileen, maakaasuun tai bioenergiaan.  

Maalämpö taas hyödyntää ainoastaan maaperässä olevaa aurinkoenergiaa sekä geotermistä lämpöä ja tarjoaa tämän vuoksi ympäristöystävällisen ja taloudellisesti houkuttelevan vaihtoehdon lämmitykseen.

Voiko maalämmöllä lämmittää käyttöveden?

Kyllä, maalämpöä voidaan käyttää käyttöveden lämmitykseen. 

Maalämpöjärjestelmä on erinomainen vaihtoehto lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Se hyödyntää maan alla olevaa lämpöenergiaa lämmityksen lisäksi myös käyttöveden lämmitykseen. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti siirtämällä maalämmöstä kerätty lämpö käyttöveden lämmitysjärjestelmään.

Maalämpö on energiatehokas ja ympäristöystävällinen tapa tuottaa lämmintä vettä kaikkina vuodenaikoina. Tämä voi alentaa merkittävästi lämmitys- ja lämpimän käyttöveden kustannuksia ja samalla vähentää hiilijalanjälkeä.

Tarvitseeko maalämpö rakennusluvan?

Maalämpökaivon poraaminen ja maapiirin asentaminen vaatii Suomessa aina toimenpideluvan. Toimenpidelupa haetaan aina kunnan tai kaupungin rakennusvirastosta. Lupamenettelyt vaihtelevat paikkakunnittain.

Maalämpöjärjestelmän asennus voi lisäksi edellyttää ympäristölupaa, mikäli se vaikuttaa maaperän pohjaveteen tai aiheuttaa muita ympäristövaikutuksia. 

Parasta on ottaa yhteyttä paikallisiin rakennusviranomaisiin ja kysyä heiltä selkeät ohjeet ja vaatimukset maalämpöjärjestelmän asennusta varten.

Lähteet

Aireserv

Carrier

Energy

EPA

Ota yhteyttä