Kategoriat
Blogit

Kaukolämpö vs. ilmavesilämpöpumppu – perinteinen kohtaa nykyaikaisen ratkaisun

Kun tehdään vertailua kaukolämpö vs. ilmavesilämpöpumppu, löydetään lämmitysmuodoista niin yhteisiä ominaisuuksia, mutta myös selkeitä eroavaisuuksia. Suomen talokannan vanhentuessa ja energiavaatimusten kiristyessä yhä useampi energiaremonttia suunnitteleva pohtiikin, olisiko kaukolämpö vai ilmavesilämpöpumppu sopiva oman kodin tulevaisuuden lämmitysmuodoksi?

Perinteinen kaukolämpö on kotimaan suosituin lämmitysmuoto. Nykypäivänä kaukolämpöverkkoon liitetään valtaosa uudisrakennuksista. Kaukolämpö on toimintavarma, energiatehokas ja liittymistavaltaan edullinen lämmitysmuoto, joka lämmittää vaivattomasti sekä kodin että käyttöveden.

Nykyaikainen ilmavesilämpöpumppu on kasvattanut suosiotaan voimakkaasti viime vuosien aikana. Se hyödyntää ulkoilman ilmaista energiaa ja lämmittää kodin ja käyttöveden ympäri vuoden. Ilmavesilämpöpumppu soveltuu mainiosti sekä uudiskohteisiin että korjausrakentamiseen. Tämä ympästöystävällinen ja energiatehokas lämmitysmuoto voi helposti puolittaa kodin lämmityskulut vanhaan öljylämmitykseen verrattuna.

Kaukolämpö vs. ilmavesilämpöpumppu – minkälaisia eroja niiden välillä on?

Kaukolämpö on liittymistavaltaan varsin edullinen lämmitysmuoto eikä se vaadi suuria investointeja. Lämmitysmuoto tarjoaa tasaista lämpöä ja käyttövettä ympäri vuoden, ilman lämminvesivaraajia tai mahdollisia lisälaitteita. Tarpeen vaatiessa järjestelmän tehoa voidaan myös helposti lisätä. Näin kodin lämpötila pysyy tasaisen lämpimänä ulkolämpötilasta riippumatta.

Suomessa kaukolämmön hinnat vaihtelevat voimakkaasti paikkakunnittain, koska kaukolämpöyhtiöt voivat vapaasti säädellä kaukolämmön hintaa. Lisäksi kaukolämmön jakeluverkko on rajallinen. Kaukolämpö ei myöskään ole erityisen vihreä lämmitysmuoto. Kiristyvät energia- ja ympäristövaatimukset luovat tulevaisuudessa kaukolämmön hintaan yhä suurempia nousupaineita.

Asennustavaltaan kaukolämpö vs. ilmavesilämpöpumppu eroavat siinä, että kaukolämpö voidaan asentaa vain olemassa olevan kaukolämpöverkon alueella. Ilmavesilämpöpumppu voidaan asentaa taas lähes kaikkiin kohteisiin, joista löytyy vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Liittymistavaltaan se on myös huomattavasti edullisempi kuin maalämpö, eikä sen asentaminen vaadi lainkaan kallioporausta.

Kun tarkastellaan kaukolämpö vs. ilmavesilämpöpumppu ympäristövaikutuksia, vie ilmavesilämpöpumppu selkeän voiton. Ilma-vesilämpöpumppu hyödyntää ulkoilman ilmaista ja uusiutuvaa energiaa ja muuntaa sen talon ja käyttöveden lämmittämiseen. Näin se säästää niin luontoa kuin lompakkoasi. Ilma vesilämpöpumppu on erittäin vaivaton ja huoleton lämmitysmuoto. Tarvittaessa sitä voidaan ohjata nykypäivän tapaan älypuhelimen sovelluksella.

Kaukolämpö ja ilmavesilämpöpumppu voivat tarvittaessa toimia myös rinnakkain

Lähes kolmasosa suomalaisten aiheuttamista päästöistä koostuu asumisesta. Yhä useampaa omakotiasujaa kiinnostaakin nykypäivänä ympäristö- ja kukkaroystävälliset energiaratkaisut. Kaukolämpö vs. ilmavesilämpöpumppu -vastakkainasettelu voidaan nykypäivänä ajatella myös joustavasti rinnakkain toimivina järjestelminä.

Uudiskohteissa vesilämpöpumppu voidaan asentaa kodin ympärivuotiseksi päälämmönlähteeksi, mutta remonttikohteissa se voidaan toteuttaa joustavasti myös hybridijärjestelmänä kaukolämmön rinnalle. Tällöin ilmavesilämpöpumppu toimii pääasiallisena lämmönlähteenä ympäri vuoden. Kotimaan kovimmilla paukkupakkasilla ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde laskee, jolloin kaukolämpö voidaan ottaa järjestelmän avuksi.

LVI Eilola on nykyaikaisten remontti- ja energiaratkaisujen asiantuntija. Toteutamme edulliset, ekologiset ja energiatehokkaat ratkaisut kaikkiin koteihin! Voit varata ilmaisen energiakartoituksen, jolloin voimme yhdessä suunnitella kotiisi sopivan energiaratkaisun.

Asennamme ilmavesilämpöpumput kaukolämpökohteisiin laadukkaana kokonaispalveluna ja korkealla ammattitaidolla aina suunnittelusta asiakkaan käytönopastukseen saakka. Meillä ilmavesilämpöpumpun hinta on varmasti edullinen. Näin sinä voit keskittyä asumiseen ja aloittaa energian säästämisen.