Kategoriat
Blogit

Mikä on valtion myöntämä energia-avustus ARA?

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennuksien energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Energia-avustus myönnetään pientalokohteille, jotka ovat yksityishenkilöiden omistuksessa kokonaisuudessaan tai hallintaan oikeuttavalla määrällä osakkeita. Kohteen tulee olla ympärivuotisessa käytössä – avustusta ei myönnetä vapaa-ajan asunnoille. Avustuksen suuruus voi olla jopa 7 000 euroa.

Minkälaisiin kohteisiin energia-avustusta voi hakea?

Valtion myöntämää energia-avustusta voivat hakea yksityishenkilöt, joiden omistuksessa on pientalokohde, omakotitalo tai paritalo, jonka lämmitysjärjestelmä vaatii päivitystä pois öljylämmityksestä ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon. Avustusta voi siis hakea, jos suunnitelmissa on öljylämmityksen vaihto maalämpöön, ilma-vesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Pienempää avustusta voi hakea esimerkiksi ilmalämpöpumpun ja sähkölämmityksen yhdistelmään. Hakemuksen voi laittaa mihin vuoden aikaan tahansa. Hakemusten käsittelyaika on noin neljä kuukautta.

Energia-avustus riippuu kohteesta sekä lämmitysjärjestelmästä

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää avustuksia, joiden suuruus on jopa 4 000 euroa. Tämä avustus vaatii, että kohteessa on vanha öljylämmitys, joka halutaan vaihtaa maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppujärjestelmään kokonaisuudessaan. Mahdollista on saada myös pienempi, 2 500 euron avustus, kun lämmitysjärjestelmän vaihtaa muuhun ei fossiiliseen lämmitysjärjestelmään, kuten ilmalämpöpumpun ja sähkölämmityksen yhdistelmään. Avustuksia myönnetään yksi per järjestelmä. Tässä pitää siis huomioida paritalojen kohdalla, onko paritalon puolikkailla omat lämmitysjärjestelmät vai onko paritalolla yhteinen lämmitysjärjestelmä. Jos paritalolla on yhteinen lämmitysjärjestelmä, avustusta voi hakea yhteisesti. Jos molemmilla puolikkailla on omat lämmitysjärjestelmät, voivat molemmat puolet hakea omaa avustusta.

Vaihtoehtona korotettu kotitalousvähennys

Normaalisti kotitalousvähennystä voi saada 2 250 euroa per henkilö. Öljylämmityksestä luopuvalle, ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon vaihtavalle, määrä on 3 500 euroa per henkilö vuoden 2022 alusta alkaen. Jos siis asut puolison kanssa yhdessä ja omistatte pientalokohteen yhdessä, voitte molemmat hakea korotettua kotitalousvähennystä, jolloin korotetun kotitalousvähennyksen yhteissumma on 7 000 euroa lämmitysmuotoa vaihdettaessa. 

Korotettu kotitalousvähennys kannattaa käyttää silloin, kun pariskunta on yhteiseen kotiin hankkimassa esimerkiksi maalämpöpumppua. Maalämpöpumpun asennuskustannukset ovat korkeammat kuin ilma-vesilämpöpumpun asennuskustannukset, joten pariskunnilla on mahdollista saada maalämpöpumpun asennukseen suurempi avustus korotettua kotitalousvähennystä käyttäen kuin ARA:n myöntämällä avustuksella. Jos suunnitelmissa on käyttää kotitalousvähennystä muuhun remonttiin, on järkevää hakea avustusta ARA:lta.

Luontoystävällinen maalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu tuo myös rahallista säästöä. Lämmityskulut pienenevät jopa 60–80 prosenttia sähkö- ja öljylämmitykseen verrattaessa. Hyöty ja säästö alkavat välittömästi maalämpöpumpun käyttöönotosta.